חווית משתמש

המדריך ליצירת חווית משתמש למובייל: רשימת היכולות המלאה

סהר פרץ | 25 ביוני 2019

היכולות השונות במכשירים הסלולריים משתפרות ומתחדשות כל הזמן. היכרות מעמיקה עם כל היכולות והסנסורים, יכולה לעזור לנו ליצור מוצרים חדשניים ומתקדמים, ולאפיין חווית משתמש אינטואיטיבית, מדוייקת ופשוטה יותר. בנוסף, תמיד חשוב להכיר את היכולות הטכנולוגיות ולהישאר מעודכנים בהן, כי החידוש הבא יכול לשנות את פני המוצר שלנו.

אפשר להשתמש בצורות מגוונות ברוב היכולות המופיעות ברשימה – ולא רק בשימוש המובן מאליו שלהן. זו בעיניי הסיבה החשובה ביותר להכיר את היכולות הבסיסיות ולהישאר מעודכנים – היכולות הבסיסיות האלו הן אבני בניין ליצירתיות אינסופית.

היכולות שיש לרוב מכשירי הסמארטפון כיום:

GPS

רשת ה-GPS היא רשת של לווינים שמסתובבים סביב כדור הארץ. הסנסור הקטן שנמצא במכשיר שלנו, יודע לקלוט את האותות שלהם ולזהות את המיקום המדוייק שלו. ה-GPS אינו תלוי אינטרנט, ובזכותו יכולתם לנווט בטיול האחרון, גם כשלא היה לכם אינטרנט או אפילו קליטה סלולרית.
רוב המכשירים כיום לא משתמשים רק בGPS- כדי לקבוע את המיקום שלנו ביום-יום, אלא נעזרים גם במידע כמו קליטת האינטרנט שלנו, ואפילו מידע מהברומטר (במכשירים החדשים – פירוט בהמשך) כדי לדעת את המיקום בצורה מהירה יותר ומדוייקת יותר.


סורק טביעת אצבע

את סורק טביעת האצבע הראשון לשימוש, הוציאה אפל בשנת 2013, באייפון 5S. כיום ברוב המכשירים כבר קיים סורק כזה, בין אם מתחת למסך, מאחורי המסך, או כחלק מכפתור ה-Home הראשי. מלבד פתיחה מהירה של המכשיר, אפליקציות רבות שדורשות אבטחה נוספת, למשל בנק או קופת חולים, משתמשות בטביעת האצבע כדי שלא נצטרך לזכור את הסיסמה שלנו.

היום מתחיל להיכנס לשוק גם סורק טביעת אצבע אולטרסוני (Ultrasonic), המאפשר לסרוק את האצבע באופן תלת מימדי ובצורה מדוייקת ומהירה יותר (נמצא כיום בגלקסי s10).


חיישני קירבה – או חיישני הול (Hall)

תחשבו מה היה קורה אם המסך שלנו היה נשאר דולק בזמן שאנחנו מדברים בטלפון והוא צמוד לפנים שלנו. חיישני הול נועדו למנוע בדיוק את זה.
הם יודעים להבחין מתי יש משהו עם שדה חשמלי (למשל – הפנים שלנו) בקרבת המכשיר, ומכבים את המסך כאשר אנחנו בשיחת טלפון כדי למנוע נגיעות לא רצויות בו.
לעומת זאת, היצירתיות האנושית לא יודעת גבולות, וכמה שימושים יצירתיים ברכיב הזה, כוללים אינטראקציות באמצעות מחוות, או אפשרות להגדרה (באנדרואיד) שמאפשרת לך לבצע שיחות רק על ידי הרמת הטלפון לאוזן. (הטלפון פשוט יחייג לאיש הקשר שפרטיו מופיעים על המסך).

https://youtu.be/0OZjPYxVjkw

האפליקציה Wave Control מאפשרת לך להעביר שירים באמצעות מחוות, היא משתמשת לשם כך בחיישני הול.

 

 


מגנומטר

מגנומטר הוא רכיב שמאפשר לטלפון למדוד שדות חשמליים. אנחנו מכירים אותו בעיקר  משימושו כמצפן בכל אפליקציות הניווט השונות. אבל תופתעו לגלות, שהוא יכול לשמש גם כגלאי מתכות. כן, זה אומר שלכולנו יש גלאי מתכות קטן בכיס 🙂

מצפן – נמצא בכל טלפון

אפליקציית גילוי מתכות

https://youtu.be/I3qTB_1LH4Q

ג'יירוסקופ

הג'יירוסקופ יודע בכל רגע נתון באיזו זווית המכשיר שלנו נמצא, זה מאפשר למכשיר שלנו להפעיל כמה סוגי אפליקציות מאוד מרשימות, ביניהן: משחקים, אפליקציות לצפייה בכוכבים, ניווט, ותצוגת תמונות ב-360 מעלות.

משחקים באמצעות הג'יירוסקופ

 

 

https://youtu.be/Q6HPMSA6nu4
תמונות 360

 

https://www.youtube.com/watch?v=2XesXUnlYE4&feature=youtu.be&t=52
אפליקציית כוכבים

אקסלרומטר

מודד איפה המכשיר ממוקם על צירים Y X ו-Z , ובזכותו המכשיר שלנו יודע אם להציג את המסך לרוחב או לאורך. בנוסף, הוא גם מודד את המהירות בה המכשיר שלנו נע.
שימוש באקסלרומטר ובג'יירוסקופ, ידידינו מהסעיף למעלה, מאפשר לרוב הסמארטפונים מהשנים האחרונות גם למדוד צעדים בצורה די מדוייקת.

אפליקציה למדידת צעדים – משתמשת באקסלרומטר ובג'יירוסקופ כדי למדוד כמה צעדים עשית היום ולשמור סטטיסטיקות

מצלמה

במצלמת הסמארטפון שלנו אפשר להשתמש לא רק בשביל לצלם תמונות מביכות מהחופשה האחרונה באמסטרדם. אפליקציות שונות משתמשות במצלמה על מנת למדוד מרחקים, ואפילו כדי לבדוק את המספר במשקפיים שלך.

 

האפליקציה Heart Rate Monitor משתמשת בפלאש של המצלמה כדי למדוד את הדופק שלך.

 

האפליקציה Magicplan משתמשת במצלמת הטלפון ובג'יירוסקופ כדי למדוד מרחק, ולייצר שרטוט תלת מימדי של המבנה אותו מדדת.

 

האפליקציה של Glasses USA משתמשת במצלמת הטלפון על מנת לקרוא את המספר שלך במשקפיים.

חיישני אור

חיישני אור משמשים למדידת כמות אור. כל המכשירים שלנו משתמשים בחיישן הזה כדי להתאים את בהירות המסך לכמות האור שיש בחוץ.
אם חפצה נפשכם, קיימות גם אפליקציות שיגידו לכם בצורה מדויקת מהי כמות האור שמגיעה למקום בו נמצא הטלפון.

https://www.youtube.com/watch?v=9G3TaquPqDE
אפליקציה למדידת אור

חיבור NFC:
Near-field communication

חיבור שמאפשר מעבר של מידע בין שני רכיבים אלקטרוניים באמצעות גלי רדיו. הוא עובד ברדיוס של 4 סנטימטרים, ומאפשר תקשורת אלחוטית בין מכשירים.
השימוש העיקרי ברכיב הזה, הוא על מנת לבצע תשלומים. ברוב כרטיסי האשראי של היום יש רכיב NFC, וגם ברב-קו שלכם יש אחד. Google Pay, למשל, משתמשים ברכיב הזה כדי לבצע תשלומים במהירות באמצעות הטלפון.


אינפרה אדום

(רק באנדרואיד)
מנורה קטנה שפולטת אור באורכי גל אינפרה אדום ומאפשרת לטלפון להפוך לשלט ולשלוח פקודות למזגן, לטלוויזיה, ולכל מכשיר אחר שמקבל את פקודותיו באמצעות אור אינפרה אדום.

https://youtu.be/Zqh2fAmYXX0
SURE

קולטנים נוספים: Bluetooth, רדיו, טלוויזיה, WiFi

המכשירים שלנו יודעים לקלוט ולשדר אותות באורכי גל שונים –  WiFi, Bluetooth, רדיו ואפילו טלוויזיה. השימושים הקונבנציונלים באותות הללו מובנים מאליהם – קליטת אינטרנט, רדיו, וחיבור למכשירים שונים באמצעות ה- Bluetooth.


פיצ'רים ועדכונים חדשים, שמתחילים להיכנס כיום למכשירים

ברומטר

הברומטר נמצא במכשירים החדשים של גוגל וסמסונג הרכיב הזה מודד את לחץ האוויר, וכך יודע מה הגובה של המכשיר מעל פני הקרקע (לחץ אוויר נמוך יותר = יותר גבוה). משתמשים בו כיום בעיקר כדי לשפר את היכולת של המכשיר לקבוע את המיקום המדויק שלנו, אבל ניתן להשתמש בו כדי לדעת – מה לחץ האוויר בטיסה, באיזה גובה גלשתם בטיול הסקי האחרון שלכם, או כמה גבוה כבר טיפסתם בטרק שלכם במעלה הר גבוה.


מדחום

בכל מכשירי הסמארטפון קיים מדחום פנימי, שנועד לכבות את המכשיר ברגע שהוא מתחמם יתר על המידה. אבל בחלק מהמכשירים החדשים יותר, קיים גם מדחום שמודד את טמפרטורת האוויר מחוץ למכשיר.
משום שזוהי יכולת חדשה יחסית, עדיין לא ראיתי שימושים יצירתיים בה, אבל אני מאמינה שבעתיד הקרוב כבר נראה אפליקציות מעניינות בתחום הבריאות, אשר משתמשות ביכולת הזו יחד עם יכולת מדידת הדופק שכבר קיימת בחלק מהמכשירים (ראו מטה).


LIFI

Lifi היא בעצם היכולת של הטלפון שלנו להבין אותות המגיעים באורכי גל של אור גלוי.
בגלל שמדובר באור גלוי, המצלמה של כל אחד מהמכשירים שלנו יכולה לקלוט את אורכי הגל הללו בלי שום בעיה, ועם עדכון גרסה פשוט יהיה אפשר להשתמש ביכולת הזו במכשירים שלנו. יחד עם זאת, עדיין לא ברור מה היתרונות של השיטה הזו, ומה יהיו השימושים שלה.


מודד קצב לב

בחלק מהמכשירים החדשים, קיים מודד דופק מובנה במכשיר. כאמור, גם מכשירים שאין להם את היכולת המובנית הזו, משתמשים כיום ביכולות הקיימות של המכשיר (מצלמה ופלאש) כדי למדוד דופק. כמו המדחום, גם מד הדופק הוא רכיב חדש יחסית, ולכן רוב השימושים שלו כיום זהים לשימוש בשעון חכם או צמיד מודד דופק, שמתחבר לסמארטפון. בעתיד הקרוב, אני מאמינה שנראה שימושים מעניינים.


מונה גייג'ר

מונה גייג'ר הוא השם של הרכיב שמודד קרינה רדיואקטיבית שמסכנת אותנו. Pantone 5 הוא המכשיר הראשון בו היה מונה גייג'ר מובנה, אך הרכיב לא צבר פופולריות ואין אותו בהרבה מכשירים כיום.
לעומת זאת, ישנן אפליקציות המשתמשות במצלמת המכשיר על מנת למדוד קרינה רדיואקטיבית (באורכי גל מסויימים).

אפליקציה למדידת קרינה

מצלמה עם לייזר

בחלק ממכשירי האנדרואיד, קיימת קרן לייזר קטנה ליד עדשת המצלמה, שנועדה לעזור למצלמה להתפקס. כשמצלמים תמונה, נפלטת קרן לייזר קצרה, אשר משתקפת בחזרה על ידי האובייקט אליו כיוונו את המצלמה. הסנסור הזה יודע למדוד את כמות הזמן שלקח לקרן לחזור, ולפי הזמן הזה לחשב את מרחק האובייקט ולהתאים את הפוקוס של המצלמה בהתאם. כשזה עובד, התוצאה היא פוקוס מושלם שעובד מהר וביעילות.
אבל, הפיצ'ר הזה לא תמיד עובד בצורה מושלמת (למשל, משטחים מחזירי אור או אובייקטים רחוקים מאוד לא נקלטים כמו שצריך), ולכן רוב המצלמות משתמשות בשיטות נוספות כדי לקבוע את הפוקוס האוטומטי המושלם.


יכולות מצלמה קדמית

בחלק מהמכשירים החדשים, הוכנסו עדכוני תוכנה שמאפשרים שימוש מיוחד במצלמה הקדמית של המכשיר.
סריקת אישונים: יכולת שמאפשרת להשתמש בזיהוי האישון על מנת לפתוח את המכשיר.
סריקת וזיהוי פנים: קיימת למשל באייפון X, מאפשרת לפתוח את המכשיר ע"י זיהוי פנים.

סריקת אישונים באמצעות המצלמה הקדמית

שילובי יכולות מעניינים

כבר היום במכשירים שלנו קיימות המון יכולות ושימושים יצירתיים בהן. אחד הדברים המעניינים ביותר שאפשר לעשות, הוא להשתמש בשילוב של כמה מהיכולות הללו ביחד, כמו למשל:
אפליקציית life 360 – משמשת בין היתר למעקב אחר הילדים שלך. משתמשת באקסלרומטר וב-GPS כדי לדעת מהירות נסיעה (יודעת להבדיל לבד בין נסיעה, הליכה ואופניים), ושומרת מידע על היסטוריית מיקומים באמצעות הGPS.

אפליקציית life 360 – עוקבת אחרי המיקום, ההיסטוריה והמהירות של משתמשים שנרשמו לקבוצה משותפת, ומשמשת בין היתר למעקב אחר הילדים, קבוצות ריצה, קבוצות בטיולים ועוד. משתמשת באקסלרומטר ובGPS כדי לדעת מהירות נסיעה (יודעת להבדיל לבד בין נסיעה, הליכה, ואופניים), ושומרת מידע על היסטוריית מיקומים באמצעות הGPS.

 

אפליקציית Sleep cycle – מניחים את הטלפון לידנו על המיטה, ובמהלך הלילה האפליקציה מודדת כמה זזנו, כמה רעש עשינו בלילה, ומהם דפוסי השינה שלנו. היא משתמשת לשם כך בג'יירוסקופ, באקסלרומטר ובמיקרופון (וכן – היא גם אומרת לך כמה נחרת הלילה, ומקליטה ראיות מפלילות).

איך ממשיכים להתעדכן?

שימו לב שאמנם ריכזנו כאן את כל היכולות היום, אבל ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, גדלה גם כמות החידושים. לכן, חשוב להישאר מעודכנים בצורה אקטיבית בכל הרכיבים החדשים, השימושים היצירתיים והטרנדים בתחום.

כאן אפשר להתעדכן בכל היכולות החדשות במכשירי אנדרואיד.

וכאן במכשירי אפל.

כאנשי חווית משתמש, זכינו ביכולות שהן אבני בניין מגוונות וורסטיליות – בואו נשתמש בהן ביצירתיות, נמשיך להתעדכן, ונדחוף את המוצרים שלנו קדימה.

מכירים עוד עדכונים, או דוגמאות מעניינות לשימוש יצירתי ביכולות השונות של המכשירים שלנו? שתפו אותנו בתגובות!

אהבתם את הפוסט? אולי תאהבו גם את עמוד הפייסבוק שלנו, אנחנו מעלים טיפים יומיים על נושאים שמרגשים אותנו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

הוספת תגובה בפייסבוק